Hoe pas je effectief SEO toe voor ziektebeeld- en zelfzorgproductwebsites?

  • 5 min. leestijd
  • 19 december 2017

Patiënten worden steeds zelfstandiger in hun zoektocht naar informatie over ziektebeelden, symptomen, behandelingen en medicatie. De meesten doen dit online en raadplegen een zoekmachine. Hierdoor komt het merendeel dan ook op een website terecht. Door effectieve zoekmachinemarketing toe te passen wordt de website goed vindbaar in zoekmachines en wordt er traffic gegenereerd. Eén manier om de vindbaarheid te optimaliseren, is met behulp van Search Engine Optimization (SEO). Hiermee wordt de organische (onbetaalde) vindbaarheid van een website in een zoekmachine bedoeld. In deze blog lees je alles over de toepassing van SEO voor een ziektebeeld- of zelfzorgproductwebsite.

De waarde van SEO voor farmamarketeers

Bij SEO is het de bedoeling dat de online content van een ziektebeeld of zelfzorgproduct bij zoveel mogelijk potentiële zorgconsumenten onder de aandacht wordt gebracht. Een hogere positie in de zoekresultaten kan hiervoor zorgen, omdat de website dan eerder onder de ogen van de doelgroep komt en zorgconsumenten ook daadwerkelijk worden bereikt. Met complexe technische algoritmes wordt er bepaald welke informatiebronnen het beste aansluiten op de zoektermen en dus welk resultaat wordt getoond aan de doelgroep. Door op relevante zoektermen vindbaar te zijn en de doelgroep de informatie te bieden waar zij naar op zoek is, wordt er een relatie met de doelgroep opgebouwd. Dit levert tevens relevante traffic van prospects op naar het platform, wat de kans op conversie verhoogt. Daarnaast vergroot een goede vindbaarheid de naamsbekendheid van een ziektebeeld- of zelfzorgproductwebsite en wordt de positie ten opzichte van de concurrentie verbeterd.

Het inzetten van SEO voor ziektebeelden en zelfzorgproducten

Door SEO toe te passen, wordt een ziektebeeld- en zelfzorgproductwebsite geoptimaliseerd voor zoekmachines en zal deze hoger worden getoond in de zoekresultaten. Aan de hand van voorbeelden rondom de aandoening reuma leggen we een aantal belangrijke stappen van SEO uit:

Stap 1: Zoekwoordonderzoek

Voordat er met SEO kan worden gestart, moet er eerst een zoekwoordonderzoek worden gedaan. Met Google Search Console, of een andere tool, kan de medische marketeer bepalen op welke zoekwoorden de website nu al wordt gevonden. Met de Google Zoekwoordplanner verkrijg je inzicht in de zoektermen die de doelgroep gebruikt en in het zoekvolume ervan. Aan de hand hiervan worden er uiteindelijk focuszoektermen gekozen. Het is belangrijk dat deze focuszoektermen relevant zijn en aansluiten op het platform, zodat er niet alleen veel, maar ook kwalitatieve bezoekers worden getrokken.

Als de medische marketeer een ziektebeeld- en zelfzorgproductwebsite voor reuma wil opzetten, moet hij weten hoe vaak er wordt gezocht op reuma en op gerelateerde zoektermen. Met de Google Zoekwoordplanner kan hij een lijst invoeren met zoektermen waarvan hij het zoekvolume wil weten. Verder kan hij een zoekwoord invoeren en aan de hand daarvan geeft Google ideeën voor zoektermen. Bij de zoekterm ‘reuma’ geeft Google de volgende ideeën:

Voor de zoekterm ‘reuma’ is het moeilijk om bovenaan te komen, omdat de zoekterm een hoog zoekvolume heeft en dus populair is. Er zullen veel platformen zijn die op deze zoekterm hoog in de zoekresultaten willen komen. Er moeten dus meerdere zoektermen voor een platform worden gekozen, zodat de kans groter is dat het platform op een van die zoektermen bovenaan komt te staan.

Hierbij moet er rekening worden gehouden met de manier van interpreteren van Google. De zoekmachine denkt namelijk in zogenaamde topics. Een topic bevat alle zoektermen die dezelfde intentie hebben als de focuszoekterm. In het bovenstaande voorbeeld zullen ‘reuma symptomen’ en ‘verschijnselen van reuma’ dezelfde zoekresultaten opleveren, omdat ze dezelfde zoekintentie hebben, namelijk: de patiënt wil weten wat de symptomen van reuma zijn. Er moeten dus focuszoektermen worden gekozen met verschillende zoekintenties, bijvoorbeeld ‘reuma symptomen’ en ‘reuma behandeling’. Het platform geeft dan antwoord op verschillende soorten zoekintenties.

Stap 2: Content optimaliseren voor SEO

Omdat Google topics gebruikt bij het selecteren van de zoekresultaten, moeten de webpagina’s aan de hand daarvan worden geoptimaliseerd. Dit kan onder andere op deze manieren:

• Per topic moet er een pagina worden geschreven; bijvoorbeeld een pagina over de symptomen van reuma en een andere pagina over de middelen tegen reuma. Hoe specifieker en completer er over het topic wordt geschreven, hoe beter de score is die Google aan de pagina geeft. Bovendien geldt er tegenwoordig dat langere teksten (+/- 1.500 woorden) een betere score krijgen van Google.

• Het beste is om de focuszoekterm een aantal keer in de teksten van een pagina te verwerken. Er is geen ideale zoektermdichtheid, maar het is belangrijk om de zoekwoorden op een natuurlijke manier te verspreiden over de webpagina. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van gerelateerde zoektermen, zolang ze maar antwoord geven op dezelfde zoekintentie.

• Tekst die bovenaan een pagina staat, wordt meer gewaardeerd door Google. Het is dus belangrijk dat een zoekterm sowieso in de eerste paragraaf (+/- eerste 100 woorden) van een webpagina voorkomt.

• Verder is het gebruik van long-tail-keywords effectief. Dit betekent dat niet ‘reuma’ als zoekterm wordt gebruikt, maar een specifiekere zoekterm, zoals ‘reuma klachten in handen’.

• Het is belangrijk dat de content op de webpagina origineel is en niet gekopieerd van andere websites. Google ziet dit en zal je website hiervoor bestraffen. Zo kan alleen de originele website hoog scoren. Dit geldt ook voor dubbele teksten binnen het eigen platform.

Stap 3: Invoeren van meta-descriptions en tags

Met het invoeren van tags kan de farmamarketeer zoekmachines voorzien van informatie over het platform. Een meta-title en -description geeft zoekmachines een beschrijving van het platform, die vervolgens gebruikt wordt om te laten zien waar een pagina over gaat. Hieronder het eerste organische zoekresultaat van de zoekterm ‘reuma klachten handen’. De zoekwoorden komt een aantal keer voor in de meta-title en -description, waardoor het beter opvalt in de zoekresultaten. Wat verder opvalt is dat de tekst wordt afgebroken. Google laat ongeveer 160 tekens (incl. spaties) zien in de meta-tag description. Ideaal is om binnen deze 160 tekens een aantrekkelijke tekst te maken die gebruikers verleidt om te klikken. De zoektermen staan verder nog in de URL van de pagina, wat ook bijdraagt aan de vindbaarheid.

Andere tags zijn bijvoorbeeld de header-1- en header-2-tags. Deze worden gebruikt voor titels en kopjes en worden hoger gewaardeerd door Google dan normale teksten. Dit geldt ook voor woorden met een -tag. Het is dus handig om hier ook zoektermen in te verwerken. Verder kunnen er nog zoektermen worden verwerkt in alt-tags bij afbeeldingen. Zo worden er nog meer zoektermen in de pagina verwerkt en wordt het platform ook gevonden via Google Image Search. Hiervoor geldt weer dat er geen ideale zoektermdichtheid is, maar het volstoppen van een pagina met zoekwoorden werkt averechts.

Stap 4: Linkbuilding

Bij linkbuilding worden er zoveel mogelijk links verkregen van externe websites naar het eigen platform. Voor Google zijn deze backlinks een belangrijke graadmeter voor de relevantie van de pagina. Om de vindbaarheid van het eigen platform te optimaliseren is het dus belangrijk dat er zoveel mogelijk links naar verwijzen, bij voorkeur vanaf relevante sites met samenhangende zoektermen. Het is hierbij goed om niet alleen verwijzingen naar de homepage te hebben, maar ook naar andere pagina’s. Dit kan bijvoorbeeld doordat het Reumafonds linkt naar een blog op een ziektebeeldwebsite over reuma. Verder gaat het er niet alleen om dat er zoveel mogelijk links naar het eigen platform worden verkregen (linkpopulariteit), maar ook vanaf zoveel mogelijk verschillende domeinen (domeinpopulariteit).

Volgens Google is de content op het platform goed als andere websites er vrijwillig naar willen linken. Het gaat dus steeds meer om backlinks verdienen dan backlinks verkrijgen. Het is daarom ook niet verstandig om te werken met linkfarms: websites die tegen betaling linken naar het platform. Dit zijn geen kwalitatieve backlinks en het gaat bovendien in tegen de richtlijnen van Google.

Combinatie met SEA

SEO kan ook in combinatie met SEA worden ingezet. Advertenties kunnen worden ingezet om het platform in korte tijd vindbaar te maken op zoekwoorden waarop deze organisch nog niet hoog scoort. Zo komt het platform in korte tijd toch onder de aandacht onder de doelgroep. Het duurt namelijk meestal wat langer voordat de effecten van SEO merkbaar zijn.

Er zijn veel factoren die de organische vindbaarheid van een ziektebeeld- en zelfzorgproductwebsite beïnvloeden. In deze blog hebben we de belangrijkste stappen met je doorgenomen. De SEO-experts van Medical Digitals hebben ervaring met het toepassen van SEO voor ziektebeeld- en zelfzorgproductwebsites en kunnen farmamarketeers zo helpen om de vindbaarheid in Google te verbeteren.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project??

contact