Wat kunnen we leren van deze 3 ziektebeeldwebsites?

  • 3 min. leestijd
  • 17 mei 2019

Over bijna alle ziektes en aandoeningen is online veel informatie te vinden. Denk aan de content op een medische website als Dokterdokter.nl, maar zeker ook aan websites die zich volledig op één ziektebeeld richten. Deze ‘ziektebeeldwebsites’ zijn meestal opgezet door patiëntenorganisaties, medische beroepsorganisaties of stichtingen. Soms met de hulp van farmaceuten en/of zorgverzekeraars. Voor ons als onlinemarketingbureau in de medische, zorg- en farmaceutische sector is het interessant om deze websites in kaart te brengen en te analyseren. In dit artikel bekijken we de ziektebeeldwebsites Hartfalen.nl, Huidkanker.nl en Dementie.nl, en leggen we kort en bondig uit wat medische, zorg- en farmamarketeers van deze sites kunnen leren.

Hartfalen.nl: recht op haar doel af

Hartfalen.nl is een initiatief van farmaceut Novartis. Wat wij goed vinden aan deze website is de doelgerichtheid. Het is gelijk duidelijk dat de website twee belangrijke doelen heeft:

  • Het eerste doel is zoveel mogelijk aanvragen voor het informatiepakket realiseren. De website is hier volledig op ingericht. Zo wordt de gebruiker op de homepage direct gestimuleerd om het informatiepakket aan te vragen. Ook linkt één van de menu-items naar de aanvraagpagina.
  • Een ander belangrijk doel is ervoor zorgen dat de patiënt met zijn of haar arts in gesprek gaat. Om dit te stimuleren, heeft Hartfalen.nl een Ongemakken Monitor op de website. Dit is een interactief formulier dat de gebruiker kan downloaden na het invullen. Ook dit formulier staat op de homepage en kan direct worden ingevuld. Via het menu is de pagina ‘Ongemakken’ te bereiken. Het zou mooi zijn als de gebruiker ook op deze pagina de Ongemakken Monitor zou kunnen invullen. Dit is nu niet het geval.

Huidkanker.nl: alle informatie op één plek

Huidkanker.nl is een website van farmaceutisch bedrijf Mylan, en is een goed voorbeeld van een complete ziektebeeldwebsite. Alle informatie over het ziektebeeld is er te vinden. Dit is belangrijk, aangezien de meeste bezoekers één doel hebben: informatie vergaren. Op Huidkanker.nl wordt aandacht besteed aan de algemene feiten over huidkanker, behandelingen, verschillende soorten en meer. De website bevat veel links, zowel interne links als links naar externe, relevante websites. Wij denken dat veel ziektebeeldwebsites, waaronder Hartfalen.nl, een voorbeeld kunnen nemen aan Huidkanker.nl als het gaat om het verlenen van volledige informatie over het ziektebeeld.

Dementie.nl: actualiteit op #1

Dementie.nl is een website van Stichting Alzheimer Nederland, mede mogelijk gemaakt door PGGM&CO, CZ, KNB, Monuta, Deltaplan Dementie en het Trimbos-instituut. Wat wij erg sterk vinden aan deze ziektebeeldwebsite is de actualiteit. Direct op de homepage staat een nieuwsbericht dat refereert aan de Europese verkiezingen van 23 mei. In het artikel worden tips gegeven hoe je jouw naaste met dementie kan helpen met stemmen.

Verder op de homepage bevindt zich een balk met het laatste nieuws. We zien dat er bijna elke week wel wat wordt geplaatst, wat ook laat zien hoe actueel de ziektebeeldwebsite is. Het gaat hier om alzheimer-gerelateerde televisie-uitzendingen, activiteiten rondom dementie en andere relevante, actuele onderwerpen.

Regelmatig komen wij ziektebeeldwebsites tegen die enorm verouderd zijn, zowel in de vormgeving als de inhoud. Dit heeft als gevolg dat de bezoeker de content als minder waardevol ziet, omdat het simpelweg al een lange tijd niet is bijgewerkt. Als de website actueel is, zoals Dementie.nl, krijgt het een up-to-date karakter en ontstaat bij de bezoeker het gevoel dat hij of zij actuele content consumeert.

Wat kan Medical Digitals voor jou betekenen?

Wij van Medical Digitals hebben veel ervaring met de ontwikkeling van ziektebeeldwebsites. Voor onze klanten denken we mee over de inhoud, vormgeving en het in de markt zetten. Dit doen we aan de hand van onze gespecialiseerde diensten: Contentmarketing, Web- & app-development, Zoekmachinemarketing, Socialmediamarketing, Native advertising, Online strategie, Online adverteren en Online monitoring. Binnenkort komen op onze nieuwe website verschillende cases. Deze laten zien hoe wij te werk gaan en wat de resultaten van onze projecten zijn. Heb jij hulp nodig bij jouw project? Neem gerust contact met ons op!

Meer analyses van Medical Digitals lezen?

In het verleden bekeken, analyseerden en beoordeelden we vaker zorg- en farma-gerelateerde onlinemarketingactiviteiten van organisaties. Lees de artikelen via deze links:

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project??

contact