Leads vangen in de farmaceutische en medische sector? Gebruik lead magnets!

  • 3 min. leestijd
  • 05 april 2019

Ooit gehoord van een lead magnet? Dit is een vorm van contentmarketing waarmee je jouw doelgroep met relevante content naar de website trekt. Een lead magnet is inzetbaar voor zowel HCP- als patiëntdoelgroepen. In deze blog beschrijven we 5 lead magnets die in de farmaceutische en medische sector vaak worden gebruikt.

Wat is een lead magnet?

Een lead magnet is content die op de website wordt aangeboden in ruil voor contactgegevens van de potentiële lead. Mensen zijn over het algemeen huiverig om hun contactgegevens achter te laten. Potentiële leads zijn daarom vaak pas bereid om hun contactgegevens achter te laten als het ‘ruilmiddel’ erg waardevol is. Het moet een relevante behoefte van de doelgroep vervullen. Een succesvolle lead magnet is dan ook specifiek, toegankelijk en probleemoplossend. Daarnaast is het belangrijk dat het direct kan worden afgeleverd aan de lead. Dit kan bijvoorbeeld door de content downloadable op de website aan te bieden. Goede lead magnets zijn essentieel voor een effectieve leadgeneratie-strategie.

Website als vangnet voor leads

Een snelle, gebruiksvriendelijke en contentrijke website is de juiste basis voor een effectieve leadgeneratie-strategie. Er zijn vier factoren die jouw website moet bevatten om goed te functioneren als vangnet voor leads: een landingspagina, waardevolle content, contactformulieren en call-to-actions.

Via bijvoorbeeld een link, socialmediapost of advertentie van een campagne komt de bezoeker op een landingspagina terecht. Een goede landingspagina toont direct waar de bezoeker naar op zoek is. Op deze pagina staat waardevolle content: de lead magnets. Lead magnets zijn heel belangrijk in het leadgeneratieproces. Deze lead magnets moeten dusdanig waardevol zijn dat de doelgroep bereid is om haar contactgegevens achter te laten.

Eenmaal op de website moet het duidelijk zijn waar de bezoeker zijn contactgegevens achter kan laten. Dit gebeurt vaak via een contactformulier waar informatie, zoals naam, e-mailadres, telefoonnummer, functie en/of bedrijfsnaam wordt verzameld. Gebruik call-to-actions (CTA’s) om potentiële leads aan te sporen om gegevens achter te laten in ruil voor een lead magnet. CTA’s komen terug in de advertentie, socialmediaposts en op de landingspagina. Hieronder beschrijven we enkele veelgebruikte lead magnets voor de farmaceutische en medische sector.

1. Gated content

Een klassiek voorbeeld om leads te generen en autoriteit te krijgen binnen je vakgebied, is het maken van gated content zoals blogposts, whitepapers of e-books. Gated content staat verborgen achter een opt-in-formulier, vandaar de naam. Het kan bijvoorbeeld gaan over een belangrijk en actueel onderwerp in de farmaceutische of medische sector, zoals een nieuwe behandelingstechniek van aandoening X. Als HCP’s of patiënten de content willen lezen, moeten zij via een opt-in-formulier hun contactgegevens achterlaten.

2. Gratis trial

Eén van de meest gebruikte lead magnets is een gratis trial. Voorbeelden van een gratis trial zijn een probeerperiode, proefabonnement of sample van een product. Met een gratis trial kun je jouw doelgroep kennis laten maken met je organisatie. Een voorbeeld voor de farmaceutische of medische sector is het aanbieden van een proefpakket van een medisch hulpmiddel.

3. Webinars

Een webinar is een video van een presentatie, lezing of workshop die potentiële leads (live) via internet kunnen bekijken. Doelen, oplossingen of diensten worden hier visueel uitgelegd. Webinars zijn vaak voor een bepaalde tijd beschikbaar, waardoor er meer druk ligt op de potentiële lead om zich in te schrijven. Vraag bijvoorbeeld om een e-mailadres in ruil voor de link naar de webinar. In de farmaceutische industrie komt het voor dat een medisch expert andere HCP’s uitleg geeft over een nieuwe behandeltechniek.

4. Vragenlijst

Een vragenlijst als lead magnet wordt de laatste tijd steeds populairder onder marketeers. Je kunt bijvoorbeeld de kennis van jouw doelgroep testen over een bepaald onderwerp. Denk hierbij aan symptomen of ‘leven-met-tips’. Vraag aan het einde van de vragenlijst of de potentiële lead een e-mailadres achterlaat, zodat je het resultaat kunt versturen. Op een ziektebeeldwebsite voor patiënten zou een vragenlijst kunnen gaan over de symptomen van het desbetreffende ziektebeeld.

5. Infographic

Een infographic is een lead magnet die informatie visueel weergeeft. Farmaceutische of medische informatie is vaak lang en lastig te begrijpen. Door middel van een infographic wordt data in een overzichtelijke en behapbare vorm weergegeven, wederom in ruil voor contactgegevens. Patiënten en HCP’s hoeven dan geen lange stukken tekst meer te lezen. Een infographic kan bijvoorbeeld de werking van een bepaalde behandeling schematisch weergeven. Dit is voor zowel HCP’s als patiënten interessant.

Gebruik lead magnets om potentiële klanten aan je te binden!

Het is in de farmaceutische en medische sector verboden om specifieke geneesmiddelen of behandelingen te promoten. Het aanbieden van online informatie door middel van webinars, gated content, gratis trials, infographics of vragenlijsten is daarom een handige manier om je doelgroep aan te spreken. Een lead magnet helpt jou dus als marketeer met het genereren van leads. Ben jij marketeer en werkzaam in de farmaceutische of medische sector? Wil jij leads genereren door het inzetten van lead magnets? Medical Digitals helpt je hier graag mee!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project??

contact