Effectief HCP’s bereiken middels onze innovatieve e-mailtechniek

  • 4 min. leestijd
  • 19 april 2018

In eerdere blogs bespraken we de empowered patiënt die het internet inzet om informatie te winnen over ziektebeelden, medicatie en behandelingen. In deze blog verleggen we de focus naar een andere doelgroep van farmaceuten en medische producenten, namelijk: healthcare professionals. Ook deze doelgroep is online actief. Dagelijks zoeken en delen zij online informatie over medische vraagstukken. Voor farmaceuten en medische producenten is het van belang om deze doelgroep te bereiken en goede, relevante content aan te bieden. In deze blog leggen we uit hoe je dit kunt doen en onthullen we een innovatieve oplossing waarmee je HCP’s nog beter van dienst kan zijn middels e-mail!

Patiënt vs. HCP

Patiënten zoeken online naar andere informatie dan HCP’s. Het is daarom belangrijk om deze twee doelgroepen met een andere strategie te benaderen. Omdat HCP’s meer medische kennis in huis hebben dan patiënten, moet de content die jij voor hen schrijft meer diepgang hebben. HCP’s hebben, in tegenstelling tot de meeste patiënten, bijvoorbeeld wél interesse in technische en specifieke informatie over medicijnen of behandelingen. Zij kunnen dit in hun dagelijkse werkzaamheden gebruiken om patiënten te ondersteunen of hun aanbod aan te scherpen. Aangezien HCP’s deze informatie gebruiken voor hun werk, is het niet gek dat zij kritisch naar de kwaliteit en bron van de content kijken.

Hoe bereik je HCP’s?

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je een HCP online kunt bereiken. Een goede website en relevante content zijn hierbij altijd de basis.

Online onderzoek en strategieontwikkeling

Het is bij het opzetten van een onlinemarketingstrategie belangrijk om eerst uitgebreid online onderzoek te doen. In zo’n onderzoek wordt bijvoorbeeld ingezoomd op een ziektebeeld en de medicijnen en/of behandelingen die hiervoor worden aangeboden. Het doel van dit onderzoek is onder andere om erachter te komen wat de informatiebehoefte van de doelgroep is met betrekking tot dit onderwerp en waar zij zich online bevinden. Er wordt via een zoekwoordonderzoek aandacht besteed aan zoekvolumes op relevante zoektermen. Via (social)mediamonitoring wordt vervolgens gekeken naar gesprekken over relevante onderwerpen op online- en social media. Op basis van dit onderzoek worden conclusies getrokken die invloed hebben op de algehele onlinemarketingstrategie. In deze strategie wordt het onderzoek samengevat en een implementatieplan opgesteld. Hierin wordt vermeld welke vormen van online marketing worden ingezet en met welke invulling.

Ontwikkelen en vullen van kanalen

Omdat er in het onderzoek gebruik is gemaakt van (social)mediamonitoring is bekend welke onderwerpen veel besproken worden en op welke kanalen dit gebeurt. Op basis hiervan kunnen kanalen worden opgezet. Hierbij kan gedacht worden aan de opzet van socialmediakanalen, een forum, een nieuwsbrief of web- & app-development. Wanneer deze kanalen zijn opgezet, is het tijd om ze te vullen met goede en relevante content.

Leidraad informatie UR-geneesmiddelen

Houd bij het aanbieden van content aan HCP’s wel rekening met de specifieke wet- en regelgeving binnen jouw sector. Als farmaceut mag jij niet zomaar alles online delen. Zo zijn er beperkingen vastgelegd rondom het verschaffen van ziektebeeld- en gebruikersinformatie waarbij verwezen wordt naar Uitsluitend-Receptgeneesmiddelen (UR-geneesmiddelen). Het is in principe gewoon toegestaan om informatie over ziektebeelden en de behandelingen daarvan te verschaffen. Hier mag een farmaceut dus ook content over schrijven om vervolgens te delen met haar doelgroep. Zowel patiënten als HCP’s zijn gebaat bij deze kennis en ervaringen.

Verwijs je in de content wél naar bepaalde medicatie of de werking hiervan, gaat de leidraad informatie UR-geneesmiddelen van kracht. In het kort moet deze leidraad ervoor zorgen dat informatie over UR-geneesmiddelen reclamevrij blijft.

In deze leidraad is een speciale categorie aangemaakt voor uitingen met technische- en specifieke gebruikersinformatie over geneesmiddelen. Deze informatie mag namelijk niet algemeen beschikbaar zijn. Er moet een extra inspanning worden gevraagd aan gebruikers om deze content in te kunnen zien. Zo’n extra inspanning betekent bijvoorbeeld dat een gebruiker eerst een wachtwoord moet invullen voordat hij verder kan navigeren. Op verschillende websites van farmaceuten moet een HCP een account aanmaken dat gekoppeld is aan zijn of haar BIG-nummer. Alleen wanneer een HCP is ingelogd, krijgt deze toegang tot diepgaande informatie die alleen voor HCP’s is bedoeld.

Door deze wet- en regelgeving moet een HCP dus eerst een account aanmaken, voordat hij of zij jouw content kan bekijken. Dit kan voor sommige HCP’s een te hoge drempel zijn. De HCP was een artikel beloofd, maar moet nu plotseling een account aanmaken. Voor veel HCP’s is dit een reden om af te haken. Dit is jammer, want nu bereikt jouw waardevolle content de doelgroep niet.

Innovatieve e-mailtechniek

Voor één van onze klanten was bovenstaande situatie het geval. Via de nieuwsbrief benaderde de klant HCP’s met diepgaande content over oncologie. De klant merkte echter dat de stap om een account aan te maken niet vaak werd gezet. Dit vond de klant zonde, aangezien de geschreven content zo een stuk minder werd gelezen.

Voor deze klant hebben wij iets bedacht. Met deze innovatieve oplossing verleent onze klant HCP’s via haar nieuwsbrief directe toegang tot diepgaande artikelen, zonder dat HCP’s hiervoor hoeven in te loggen. De link uit deze nieuwsbrief naar het diepgaande artikel is een speciale link. Wanneer een HCP op deze link klikt, worden er bepaalde cookies opgehaald. Deze cookies maken het mogelijk dat een HCP achter de inlogpagina kan komen, zonder dat er ingelogd hoeft te worden.

Het bereiken van het diepgaande artikel (waarnaar gelinkt wordt vanuit de nieuwsbrief) is niet het enige wat met deze innovatie mogelijk wordt. De HCP heeft na het klikken op de speciale link namelijk niet alleen toegang tot één artikel, maar tot alle content achter de inlogpagina. Een HCP kan na het openen van het artikel uit de nieuwsbrief dus over het gehele afgeschermde deel van de website surfen. Op dit afgeschermde deel van de website komt een HCP hele relevante content tegen. Doordat de HCP nu weet wat een account hem oplevert (relevante content), is de drempel om een account aan te maken lager.

Omdat de verzendlijst van deze nieuwsbrief alleen contacten bevat die ingeschreven zijn in het BIG-register, worden er met deze e-mailtechniek geen wetten overtreden.

Blijf autoritair en innovatief

Voor HCP’s is alleen content van hoge kwaliteit waardevol. Jouw content moet hen kunnen ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Als farmaceut of medische producent is het hierom belangrijk om jezelf te positioneren als autoriteit in jouw vakgebied. Alleen zo trek je de aandacht van jouw doelgroep. Dit doe je door HCP’s te bereiken met hoogstaande en diepgaande content. Laat zien dat je de expertise in huis hebt waar jouw doelgroep naar op zoek is. Zorg ervoor dat jij de farmaceut of medische producent bent die het wél voor elkaar krijgt om HCP’s te bereiken met kwalitatieve content. Wees innovatief en blijf manieren vinden waarmee je om de wet- en regelgeving heen kunt werken.

Als onlinemarketingbureau met een focus op de farmaceutische en medische sector zijn wij hier voor onze bestaande klanten elke dag volop mee bezig. Benieuwd welke specialismen en innovatieve oplossingen wij in huis hebben? Neem gerust contact op, wij vertellen er graag meer over!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project??

contact