E-mailmarketing in de farma: do’s en dont’s!

  • 3 min. leestijd
  • 31 mei 2019

Vergeleken met moderne begrippen, zoals data-driven marketing of programmatic advertising, lijkt e-mailmarketing een marketinginstrument uit de prehistorie. Toch behoort e-mail nog steeds tot de best converterende kanalen. Ook in de farmaceutische sector wordt dit kanaal veelvuldig gebruikt om waardevolle contacten of leads op de hoogte te houden van bijvoorbeeld de laatste bedrijfsontwikkelingen. Als farmamarketeer klinken trends, zoals responsiveness en e-mailpersonalisatie je vast bekend in de oren. In deze blog gaan we in op enkele minder vanzelfsprekende e-mail do’s en don’ts binnen de farma!

Do: stuur pas een e-mail als de HCP bekend is met jouw organisatie

Medische professionals krijgen dagelijks ontzettend veel e-mails over nieuwe ontwikkelingen, behandeltechnieken of medicijnen. Ze zijn daarom erg selectief in het lezen van de e-mails die zij krijgen. Een methode om een hogere open-rate te behalen onder deze doelgroep, is het afstemmen van de e-mailmarketingactiviteiten met de sales-afdeling. Jouw salescollega’s hebben veel contact met de doelgroep, waardoor zij goed kunnen inschatten aan welk type content HCP’s behoefte hebben. Daarnaast kunnen zij na het contact vragen of de professional zich wil abonneren op de nieuwsbrief. Zonder dit contact beschouwen medische professionals jouw e-mails al snel als spam, waardoor je in de map met ongewenste e-mail belandt.

Do: creëer een template met een herkenbare visuele stijl

Het spreekt voor zich dat jouw e-mails beter scoren als ze er goed uitzien en herkenbare elementen bevatten. Hier kan je voor zorgen door gebruik te maken van een template waarin je makkelijke nieuwe content kan integreren. Het gebruik van een template biedt meerdere voordelen. Ten eerste scheelt het jou een hoop tijd dat je geen design hoeft te maken voor elke nieuwe e-mail. Behalve tijdsbesparing, creëer je met een template een consistente look-and-feel. Door e-mails met een consistente lay-out te verzenden, weten medische professionals meteen waar ze de bruikbare items kunnen vinden, waardoor ze op een betere manier met jouw content overweg kunnen.

Do: houd je aan de medische regelgeving

Bedrijven die werkzaam zijn binnen de farmaceutische sector moeten zich in Nederland houden aan de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. De KOAG/KAG zorgt ervoor dat ongeoorloofde reclame wordt vermeden. Er mag bijvoorbeeld geen reclame worden gemaakt voor receptgeneesmiddelen. Bij het uitvoeren van een e-mailcampagne in de farma is het erg belangrijk om je aan de gedragscode te houden. In een eerdere blog hebben we alle regels voor de farmamarketeer al een keer op een rijtje gezet.

Don’t: te veel content in je nieuwsbrief

Het wordt als farmamarketeer steeds moeilijker om een plekje te krijgen in de aandachtsboog van medische professionals. Het aantal e-mails stijgt enorm, waardoor goede, krachtige content steeds belangrijker wordt. Pas hierbij op dat je niet een overload aan tekst in je nieuwsbrief verwerkt. Probeer door goede copywriting met weinig woorden precies de juiste boodschap over te brengen. Verleid mensen om door te klikken naar de volledige content op je website door middel van Call To Actions (CTA’s).

Don’t: te veel CTA’s

Zorg dat je niet te veel CTA’s in je nieuwsbrief verwerkt. Drie tot vier contentblokken met bijvoorbeeld een link naar je website is meer dan voldoende om je nieuwsbrief goed vorm te geven. Te veel links of andere CTA’s kan zorgen voor afleiding. Meer CTA’s zorgen namelijk zeker niet altijd voor meer clicks. Zet altijd het belangrijkste onderwerp bovenaan. De kans is groot dat een lezer na het klikken op een link niet meer terugkeert naar je nieuwsbrief.


Maandelijks versturen wij een nieuwsbrief met daarin nieuws over de medische, zorg- en farmaceutische sector op het gebied van online marketing. Wil jij net als veel andere farma-, zorg- en medische marketeers op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!


 

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project??

contact