De voordelen van een gespecialiseerd onlinemarketingbureau voor farma

  • 5 min. leestijd
  • 22 mei 2018

De verschuiving van offline naar online marketing is niet meer te negeren. Wanneer je als bedrijf waarde wil creëren voor je doelgroep, moet je tegenwoordig online actief zijn. De farmaceutische industrie loopt hierin in veel gevallen achter ten opzichte van andere bedrijven. Farmamarketeers hebben vaak te weinig tijd om zich naast hun dagelijkse werkzaamheden te verdiepen in de online kansen. Een oplossing hiervoor is om online marketing (deels) uit te besteden. In deze blog bespreken wij de voordelen van een gespecialiseerd onlinemarketingbureau voor de farma.

Alle pros op een rijtje

Patiënten en healthcare professionals gaan online steeds vaker op zoek naar informatie over medicijnen, behandelingen en ziektebeelden. Als farmaceut is het belangrijk om in te spelen op deze informatiebehoefte. Op deze manier creëer je toegevoegde waarde. Online marketing speelt hierbij een prominente rol.

Een goede onlinemarketingstrategie is gebaseerd op online onderzoek en zorgt ervoor dat een bedrijf de juiste informatie aanbiedt via kanalen waar de doelgroep zich bevindt. Maar hoe zet je zo’n strategie op, wat zijn de beste kanalen om een HCP te bereiken en hoe zit het met de wet- en regelgeving in de farmaceutische sector? Een gespecialiseerd onlinemarketingbureau kan je hierbij helpen!

1. Je werkt met experts die altijd up-to-date zijn

Online marketing is een erg brede professie. Voor een farmaceut is het onrealistisch om voor elk facet van online marketing een expert in huis te hebben. Een goed onlinemarketingbureau is echter wél gevuld met experts op alle diverse vlakken van online marketing. Deze experts zijn dagelijks bezig met de verschillende aspecten van online marketing. Hierdoor zijn ze altijd op de hoogte van de nieuwste trends uit het onlinemarketinglandschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranderingen in zoekmachine-algoritmes, de mogelijkheden van verschillende socialmediakanalen of de ontwikkelingen op het gebied van web- & app-development. Deze nieuwste trends en technologieën gebruiken zij in hun dagelijkse werkzaamheden. Hun kennis gebruiken ze ook bij het ontwikkelen en/of uitvoeren van jouw strategie of campagnes. Zeker in een markt waar online marketing nog weinig wordt ingezet, zoals de farmaceutische industrie, kun je hiermee het verschil maken.

2. Jouw online marketing loopt altijd volledig volgens de regels

Een gespecialiseerd onlinemarketingbureau dat zich richt op één branche is niet alleen op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen online marketing, maar heeft ook nog eens specifieke expertise en ervaring. Een bureau zoals Medical Digitals focust zich bijvoorbeeld volledig op de medische, zorg- en farmaceutische sector. Hierdoor heeft het bureau veel ervaring met het creëren van onlinemarketingstrategieën en campagnes voor farmaceuten. Daarnaast is Medical Digitals op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving binnen deze branche. Waar nodig heeft Medical Digitals zelfs contact met de Stichting CGR en/of het KOAG/KAG om zeker te weten dat alles volgens de regels verloopt.

3. Creatief denken en out-of-the-box-oplossingen

Een bekende zin voor veel marketeers is: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Deze zin beschrijft één van de grote valkuilen binnen het marketingvak. Het is namelijk heel gemakkelijk om te blijven doen wat werkt, zonder nieuwe dingen te proberen. En dat terwijl deze andere marketingactiviteiten misschien wel veel effectiever zijn. Zo loop je dus kansen mis, zonder dat je het doorhebt. Voor marketeers is het daarom belangrijk om naast hun vertrouwde werkzaamheden ook ‘out of the box’ te denken. Bij een bureau zoals Medical Digitals werken creatieve professionals die dagelijks nieuwe concepten bedenken en uitvoeren voor farmaceuten.

4. Keuzes maken en verantwoorden, gebaseerd op data

De kans is groot dat jij je als farmamarketeer moet verantwoorden bij een leidinggevende. Wat is er in de afgelopen periode gedaan? Hoeveel is er uitgegeven? Wat heeft het precies opgeleverd? Gelukkig wordt het beantwoorden van deze vragen steeds makkelijker. Eén van de grote voordelen van online marketing is namelijk dat de ROI (return on investment) veel inzichtelijker is dan bij offline marketing. Alleen al uit gratis tools zoals Google Analytics en Facebook Ads Manager kun je eindeloos veel inzichten halen over de effectiviteit van jouw onlinemarketinginzet. Met deze data kan een farmamarketeer keuzes maken en verantwoorden. Bij een bureau wordt naast deze gratis tools ook vaak gewerkt met betaalde tools, zoals een monitoringtool. Dit zijn relatief dure en complexe tools met veel mogelijkheden. Experts binnen een bureau kunnen met zo’n tool veel extra inzichten voor jou in kaart brengen. Daarnaast zijn onlinemarketingbureaus gespecialiseerd in het analyseren van campagneresultaten. Hierdoor kunnen ze jou helpen campagnes en strategieën tot in de puntjes te optimaliseren.

5. Duidelijke structuur en communicatie

Farmaceuten verkopen meestal meer dan één medicijn waardoor zij meerdere medicijnen tegelijk moeten vermarkten. Daarnaast heeft een farmamarketeer zijn of haar handen vol met het managen van de reputatie van de organisatie. Door deze drukte lopen er vaak meerdere campagnes door elkaar, waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan en er sneller dingen worden vergeten. Een onlinemarketingbureau werkt met ervaren project- of accountmanagers. Zij zorgen ervoor dat alle campagnes gestructureerd verlopen en dat de deadlines worden gehaald.

Project- of accountmanagers bij Medical Digitals houden klanten op de hoogte van de werkzaamheden en bijbehorende resultaten. Dit wordt onder andere gedaan middels een wekelijkse of maandelijkse rapportage. Doordat de campagnes en strategieën achteraf én tussentijds geanalyseerd worden, is de klant altijd up-to-date en kan er direct worden ingegrepen en bijgestuurd wanneer dit nodig is.

De cons van een onlinemarketingbureau

Er wordt vaak gezegd dat werken met een onlinemarketingbureau duur is. Er worden hoge uurtarieven gevraagd en veel uren geschreven. Maar klopt dit eigenlijk wel? Wanneer online marketing wordt uitbesteed aan een goed bureau zou dit juist kosteneffectief moeten zijn. Experts binnen een onlinemarketingbureau hebben namelijk veel ervaring met het beheren en efficiënt besteden van marketingbudgetten. Daarnaast is online marketing een investering. Wanneer de kosten bij een bureau hoog zijn, mag je verwachten dat de ROI minstens even hoog is. Bovendien worden alle gewerkte uren door een bureau als Medical Digitals nauwkeurig en uitgebreid gerapporteerd en teruggekoppeld.

Een ander aspect dat vaak als nadeel wordt gezien, is het gebrek aan invloed. Wanneer online marketing (deels) wordt uitbesteed, kan dit het gevoel geven dat je de controle verliest. Door te werken met accountmanagers heb je als klant altijd een contactpersoon die jou helemaal op de hoogte kan stellen van wat er gaande is, en jouw behoeftes vertaalt en doorspeelt naar de juiste specialisten.

Een alternatief voor de uitbesteding van online marketing, is om voor verschillende projecten een aparte freelancer in te huren. Het voordeel van werken met één bureau in tegenstelling tot meerdere freelancers is echter wel dat er binnen een bureau gemakkelijk kan worden overlegd om zo gezamenlijk problemen te tackelen. Daarnaast bestaat een team van een bureau uit mensen die elkaar kennen en op elkaar zijn ingespeeld.

Wat kan een gespecialiseerd bureau voor jou betekenen?

Werken met een gespecialiseerd onlinemarketingbureau kent voor farmaceuten veel voordelen. Door een ervaren bureau binnen de farma in te zetten, kun je direct grote stappen maken op het gebied van online marketing. Het extra voordeel van een in farma gespecialiseerd bureau is dat er ervaring aanwezig is met de specifieke behoeftes binnen de farmaceutische industrie, zoals de wet-en regelgeving.

Medical Digitals heeft al veel ervaring met online marketing binnen de farma. We zijn constant op zoek naar manieren waarop we farmaceuten beter kunnen bedienen. Zo hebben we recentelijk een socialmediaprotocol ontworpen waarmee farmaceuten veilig en gemakkelijk een stap richting socialmediamarketing kunnen zetten. Voor een andere grote farmaceut ontdekten we een manier waarmee zij HCP’s nog effectiever content kan aanbieden via de mail.

Ben je benieuwd naar hoe wij jou kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing? Neem vrijblijvend contact op met één van onze experts!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project??

contact