Waarom YouTube niet mag ontbreken in het onlinemarketingplan van zorginstellingen

  • 5 min. leestijd
  • 01 juli 2016

YouTube staat in Nederland met 7,5 miljoen gebruikers op de derde plek van meest gebruikte socialmediakanalen. Mede door de vele gebruikers is het snelgroeiende kanaal inmiddels na Google de grootste zoekmachine. Ook voor zorginstellingen is YouTube een effectief kanaal om in te zetten. Zeker nu de empowered patient steeds meer behoefte krijgt aan betere informatie, is het van groot belang om op verschillende online kanalen goed vindbaar te zijn en relevante informatie aan te bieden. In dit artikel vertel ik welke mogelijkheden YouTube biedt.

Figuur 1. De meest gebruikte platformen van Nederland in 2017 (uit onderzoek van Newcom)

Wat zijn de mogelijkheden voor zorginstellingen?

YouTube kan op meerdere manieren een effectieve toevoeging zijn aan het onlinemarketingplan van zorginstellingen. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgebreid beschreven.

Jouw organisatie voorstellen

Door middel van video’s kun je op een leuke manier jouw doelgroep een kijkje achter de schermen bieden. Laat bijvoorbeeld zien hoe jouw werknemers te werk gaan en wat mensen kunnen verwachten wanneer zij bij jouw organisatie binnenstappen. Een goede sfeerimpressie is van belang om het juiste beeld, emotie en de passie van de zorgverleners en de organisatie over te brengen. Dit is voor (potentiële) patiënten belangrijk bij het kiezen van een instelling. Het is niet voor niets dat de ‘over ons’ pagina een van de meest populaire pagina’s van een website is.

Delen van relevante informatie

Door relevante informatie te delen via YouTube betrek je de online patiënt bij jouw organisatie. Om te ontdekken aan welke content behoefte is, is het verstandig om van tevoren te monitoren waar zijn interesse ligt. Zo zijn video’s met uitleg over bepaalde behandelingen onwijs populair omdat mensen deze gebruiken ter voorbereiding op hun eigen behandeling. Denk aan YouTube-video’s met uitleg over oefeningen, revalidatie of medicijnen.

Hoe het Jeroen Bosch Ziekenhuis haar doelgroep bereikt
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis speelt slim in op het feit dat patiënten steeds vaker via YouTube op zoek gaan naar antwoorden op hun vragen en tips over hun gezondheid. Het ziekenhuis heeft acteurs uit verschillende leeftijdscategorieën gekozen om verschillende behandelingen te bespreken en zo patiënten uit iedere doelgroep op hun gemak te stellen. In het onderstaande filmpje is te zien hoe Emmy een infuus krijgt. Door alle vragen die zij aan de verpleegster stelt, worden kinderen die nog een infuus moeten krijgen gerustgesteld over wat er komen gaat. De vragen die kinderen hebben, worden op deze manier van tevoren beantwoord en onzekerheden worden weggenomen.

Een betere vindbaarheid creëren in en door YouTube

Omdat bijna iedere zoektocht van de online patiënt begint met het intypen van termen in zoekmachines, is het van belang om als zorginstelling hoog in de ranking te staan. Dit kun je onder andere bewerkstelligen door relevante keywords te gebruiken in de titel, beschrijving, tags en annotaties van je video’s. Door een zoekwoordonderzoek uit te laten voeren, kun je erachter komen op welke keywords het meest wordt gezocht en welke toegevoegd moeten worden in de beschrijving van je video.

Dat YouTube hoog rankt binnen Google komt door de hoge domain authority die de website heeft. Het aantal likes, views en abonnees speelt natuurlijk ook mee in de ranking van YouTube, maar de factor die het hoogst telt is kijktijd. Hoe langer een video wordt bekeken, hoe beter de content in de ogen van Google is. Zo komt de bovengenoemde YouTube-video van het Jeroen Bosch Ziekenhuis bovenaan te staan in Google bij het intypen van de zoekwoorden ‘infuus prikken’.

Employer branding via YouTube

Door via video’s te laten zien hoe het is om bij jouw organisatie te werken, kun je potentiële werknemers op een positieve manier bereiken. Wat een aantal zorginstellingen al goed doet, is het maken van video’s over hoe het is om als verpleegkundige te werken. Je geeft met zo’n employer branding video een indruk van hoe de zorginstelling is als werkgever en hoe de sfeer op de werkvloer is. Op deze manier kun je jouw organisatie als werkgever op de kaart zetten.

Zo laat het VU Medisch Centrum in een YouTube-video zien hoe het is om als verpleegkundige te werken bij het ziekenhuis. In de video worden gedurende de dag verschillende verpleegkundigen gevolgd tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het geeft ze een goed beeld van het beroep en de video laat zien hoe het is om bij het VU Medisch Centrum te werken. Reacties onder de video laten zien dat potentiële werknemers enthousiast worden om bij deze organisatie te werken.

Employer branding

Adverteren op YouTube

YouTube biedt de mogelijkheid om advertenties te plaatsen én te targetten. Zo kun je exact bepalen welke mensen jouw advertentie te zien krijgen. Je kunt met YouTube-advertenties onder andere targetten op leeftijd, geslacht, locatie en interesses. Via Analytics kun je direct de resultaten meten en je advertenties aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld als zorginstelling in het zuiden van het land, je advertentie alleen tonen aan mensen die specifiek daar woonachtig zijn. Ook kun je als kinderziekenhuis je advertenties richten op een leeftijdscategorie waarin waarschijnlijk veel ouders zullen zitten.

Beginnen met YouTube

Om je op weg te helpen met de inzet van YouTube, deel ik tot slot graag een beknopt en praktisch stappenplan met je:

Stap 1: Bepaal de doelstellingen en de doelgroep
Het is belangrijk om vooraf de doelstellingen en de betreffende doelgroep van de video vast te stellen. Wil je bijvoorbeeld meer websitebezoeken genereren? Of juist een specifieke doelgroep bereiken en interactie stimuleren? Stel dit vast om uiteindelijk te kunnen bepalen of jouw video’s het gewenste resultaat hebben behaald. Het bepalen van de doelgroep is van belang om de videocontent uiteindelijk te laten aansluiten op de behoeften van de kijkers.

Stap 2: Voer een zoekwoordonderzoek uit
Zoals al eerder genoemd kun je door een zoekwoordonderzoek uit te laten voeren ontdekken op welke keywords het meest gezocht wordt. Deze zoekwoorden kun je gebruiken in de beschrijving, titels, tags en annotaties van de video’s. Daarnaast kun je aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek de meest geschikte onderwerpen voor de video’s bepalen.

Stap 3: Ontwikkel een strategie
Nadat de doelstellingen, de doelgroep en de onderwerpen bepaald zijn, kan er een strategie worden ontwikkeld. Zet hierin wat voor soort video’s je wilt ontwikkelen om je eerder vastgestelde doelstellingen te behalen. Zo kun je bijvoorbeeld de zorginstelling een gezicht geven door werknemers of patiënten aan het woord te laten komen en kun je complexe aandoeningen uitleggen aan de hand van een animatie video met een voice-over.

Stap 4: Creëer de video
Bij het creëren van video’s moet je met verschillende dingen rekening houden. Voor een video met werknemers of patiënten moet je onder andere denken aan het inhuren van een bureau, het verzorgen van de locatie, acteurs en apparatuur. Bij een animatie video moet je bedenken wie het script opstelt, wie de graphic designer wordt en wie de voice-over in gaat spreken.

Stap 5: Publiceer en verspreid de video
Zet bij het publiceren van de video de juiste woorden in de beschrijving, titels, tags en annotaties voor een betere vindbaarheid van de video. Daarnaast is het van belang de YouTube-video op verschillende socialmediakanalen te plaatsen. Hierdoor wordt de ranking, het bereik en de populariteit van de video verhoogd.

Stap 6: Analyseer en optimaliseer de uitgevoerde strategie
Als laatste is het belangrijk om het resultaat van de video’s goed te analyseren om te achterhalen waarom de ene video effectiever is dan de ander. Via YouTube Analytics kun je bijvoorbeeld zien op welk punt in de video de meeste kijkers afhaken en op welke kanalen de video het beste scoort. Aan de hand van deze analyses kun je nieuwe video’s optimaliseren.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact